Tapınak

00:00 0 Comments

    Tapınaklar, eski Mısır mimarisinin en önemli yapılarından bazılarıdır . Eski Krallığın sonlarında özgün örnekler ortaya konmuş, Orta Krallık döneminde gelişerek en olgun biçimlerine ise Yeni Krallık zamanında erişmişlerdir. Çok sayıda ve büyük ölçekli yapılan tapınakların uzunlukları genişliklerinin iki katıdır.

    Bu tapınaklara iki tarafı sfenkslerle süslenmiş bir yoldan varılır. Giriş bölümünde pilon adı verilen iki
yüksek kule kapısı bulunur . Birbirine eşit aralıklı sütunların taşıdığı bir çatı ile örtülü hipostil adı verilen büyük
salonların gerisinde ise tanrı heykelleriyle hazinelerin bulunduğu odalar vardır.

    Kesme taştan yapılan duvarlar ve sütunlar kabartma resimler, oymalar, yazılar ve çeşitli şekillerle süslenmiştir. Tebai yakınındaki Karnak ve Luksor tapınakları bu üslubun en iyi sayılan örnekleri arasındadır. 18. ve 20. Hanedanlık döneminde Yeni Krallık’ın firavunları ve güçlü asilleri için inşa edilen mezarlar Krallar Vadisi’nde bulunmaktadır.

    Dağ yamaçlarına ve kayalara oyularak yapılmış tapınaklar da vardır. Kraliçe Hatshepsut’un ‘un Deyr -el
Bahri’de inşa ettirdiği tapınak bir kayalığın eteğinde kademeli biçimde yükselmektedir. Eser üç taraça ve en tepedeki taraçada bulunan asıl tapınaktan oluşmuştur.

    Tapınağın duvarları Kraliçe Haçepsut’un Punt ülkesine (Somali) yaptığı seferleri gösteren boyalı kabartmalarla süslenmiştir. Mısır’da kayalara oyularak yapılmış tapınaklara en güzel örnek, girişinde yükseklikleri 20 metrelik dört büyük firavun heykeli bulunan II. Ramses ve karısı Nefertiti’nin Nil kıyısındaki Abu Simbel Tapınağı’dır.

    Kraliçe Nefertiti’ye adanan tapınağın yapılma gerekçeleri arasında II. Ramses’in ülkesi Mısır’ın ne kadar güçlü olduğunu gösterme düşüncesi de bulunmaktadır. Abu Simbel’in duvarlarında ve heykellerin kaidelerinde II. Ramses’in kazandığı zaferler ve özelliklerinin anlatıldığı hiyegrolif yazıları bulunmaktadır.

    Assuan Barajı’nın yapımında Abu Simbel Tapınağı sular altında kalacağından tapınak, bulunduğu yerden şimdiki bölgeye taşınmıştır. Yekpare kayalar kesilip, sonra yeniden bir araya getirilmiştir.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.