Resim

00:00 0 Comments

    Mısır resim sanatı örnekleri içinde rastlanan fresko, yaş sıva üzerine yapılan duvar resimleridir. Figürlerin yüz ve bacakları yandan (profilden), gövdeleri ise önden görüldüğü haliyle çizilmiştir. Fresko (duvarı örten alçı tabakası yaş haldeyken ve madeni boyalarla yapılan resimler) resimlerde canlı renkler, insan, bitki ve hayvan figürleri dikkat çekici görünümdedir.

    Mezar duvarlarındaki resimlerin konuları ise tanrılar, dinsel törenler ve günlük hayat sahneleridir. Ayrıca çeşitli hayvanların da resmedildiği görülmektedir. IV. Amenhotep’in yaptırdığı Tep-el Amarna şehrindeki mezar anıtlarında görülen freskler insanı, bitki ve hayvan dünyası içinde canlı ve doğal bir şekilde yansıtmaktadır.

    Kitap ya da papirüsler ve mumya tabutlar üzerine yapılan resimler de Mısır resim sanatı örnekleri içinde yer almaktadır. Mısırlıların sahip oldukları büyük uygarlık ve yaşadıkları olaylar hakkındaki bilgileri eski Mısır yazısı olan hiyerogliflerden öğreniyoruz.

    Eski Mısır hiyeroglifi 1779’da Rosetta Taşı adı verilen, M.Ö. 196 tarihine ait bir kitabenin bulunmasıyla çözülmüştür. Gizemli, bilinmeyenli çizgiler, taslaklar, resimler, şifreler, işaretler, insanlar, hayvanlar, masal yaratıkları, bitkiler, meyveler, araçlar,taşlar, tahtalar papirüsler, silahlar, geometrik şekiller üzerinde bulunurlar.

    Birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilen Mısır hiyeroglif yazısı yüzlerce sembolden oluşmuştur. Her işaretin belli bir sesi veya nesneyi simgelediği bu yazı soldan sağa, sağdan sola ya da yukarıdan aşağıya yazılabiliyordu. Hiyeroglif yazısı daha çok tapınak duvarlarında ve mezarlarda görülüyordu.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.