Piramitler

    Mısırlılar, inanışları gereği ölümden sonra yaşamaya devam edebilmek için sonsuza değin vücudun korunabilmesi gerekiyordu. Bu nedenle inşa edilen mezarların zamana dayanabilmesi için taş malzeme kullanılıyordu. Piramitlere geçişin ilk adımı olan mastabalar, dikdörtgen biçiminde kerpiç ve taştan yapılmıştır.

    Üç bölümden oluşan bu mezar tipinde dua bölümü, ziyaret yeri ve yer altında ölünün bulunduğu bölüm vardır. Mısır’da yüksek düzeydeki devlet çalışanları, rahipler ve bürokratlar için yapılan mastabalar, kaya
ve toprak içine oyulmuş mezarların üzerine kurulmuştur.

    Mastaba duvarlarında yer alan resimlerde tohum ekme, balık ve kuş avı sahneleri vardır. Mısır piramitleri yeryüzündeki anıt kabirlerin en eskileridir. Bunların içinde Keops piramidi dış görünüşü ile de dünyanın en görkemli eserleri arasın da yer almaktadır.

    Firavun mezarı olarak inşa edilen yüzden fazla piramit içinde ilk biçimleri olan basamaklı tipe en eski örnek Sakkara’daki Firavun Coser (Zoser)’in piramididir. Piramitler, firavun mumyası ile eşsiz sanat eserlerini, kral-kraliçe heykellerini de içinde saklıyordu.
   
    Piramitlerin en eski şekilleri üst üste oturtulmuş taraçalardan oluşuyordu (basamaklı piramitler). Coser’in Sakkara’daki piramidinde firavun, kapısı süslü bir mezar odasında yatmaktadır. Beş basamaklı piramidin
kuzeyinde avlulu, küçük odaları dar girişleri olan bir tapınak vardır. Tapınağın içine Firavun Coser’in heykeli konulmuştur.

    Mumyalanmış ölüsü sağlığında kullandığı, kıymetli eşyalarıyla birlikte mezar odasında bulunmaktadır. Mısır’daki piramitler içinde en görkemlilerine örnek olarak Gize kentindeki Keops, Kefren ve Mikerinos’un
piramitleri gösterilebilir.

    Piramit gövdelerinin ana malzemesi dışta üzeri levhalarla kaplı blok taşlardır. İçte ise uzun koridorların sonunda içinde lahitin bulunduğu mezar odası bulunur. Gize piramitlerinin hemen yanında Firavun Kefren’i insan başlı, aslan gövdeli gösteren sfenks bulunmaktadır. Bu sfenks doğal bir kaya kütlesine oyularak yapılmıştır.

    Gize piramitlerinin etrafında firavun yakınlarının ve dönemin ileri gelenlerinin tuğla ve taştan yapılmış mezar anıtları yer almaktadır. Orta ve Yeni Krallık Dönemi’nde mastabalar ve kaya mezarlarının yapımı da sürdürülmüştür.

    Mastabaların yanında kayalara oyularak yapılan geniş mağara odaları olup duvarları resimlenmiştir. Papirüs başlıklı sütunların üzerinde tavan yer alır. Bu tür yapılara örnek olarak Ben-i Hasan kaya mezarları gösterilmektedir.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.