Kabartma Sanatı

00:00 0 Comments

    Hitit mimarisinde mimariye paralel gelişme heykel ve kabartmalarda da görülür. Alacahöyük’teki sfenksli kapı kabartmaları, Yazılı kaya Açık Hava Tapınağı’ndaki kabartmalar ve Yerkapı sfenksleri önemli örnekler arasında yer almaktadır.

    Hititlerde mimari ve kabartma sanatının en güzel örneklerinden biri orthostatlardır. Fildişi, tunç ve taştan heykelcik ve kabartmalar önemli bir yer tutarlar. Anadolu’da eskiden beri önemli bir yeri olan maden işçiliğini Hititler daha da geliştirmişlerdir.

    Hitit kabartma sanatı, küçük sanat eserleri arasında yer alan mühürlerde de görülür. Silindir veya düğme biçiminde yapılan mühürlerin üzerinde insan ve hayvan figürleri ayrıntılı bir biçimde işlenmiştir. Hitit keramikleri (çanak çömlekler) genellikle kırmızı renkli, düzgün yüzeyli ve bezemesiz kaplardır.

    Bilinen biçimlerin yanı sıra çift başlı ördek, antilop, boğa, kuş gibi hayvan şekilli kaplar da yapmışlardır. Ryton (ritın) adı verilen bu eserler dini törenler sırasında içki kabı olarak kullanılan kutsal eşyalar arasında yer alıyordu.

    Eski dönemlerin kaya kabartması geleneği, Genç Hitit Dönemi’nde de sürmüştür. Bunların içinde en anıtsal örnek, Konya yöresindeki İvriz’dedir. Kral Varpalavas’ın karşısında bir elinde başak demeti ve diğer elinde üzüm salkımı tutan bereket tanrısı durmaktadır.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.