Tarihte Çatalhöyük

00:00 0 Comments

    Genel olarak çiftçiliğe dayalı yaşamın bu dönemde Anadolu’da görüldüğünü söyleyebiliriz. Evcil hayvanlar, koyun, keçi, sığır ile özellikle birkaç cins buğday ve arpa, burçak, mercimekgiller, bakla ve keten tarımının yapıldığı görülür. Ancak yine de Çatalhöyük’te avcılık ve balıkçılık beslenmede önemli bir yer tutmuştur.

    Av hayvanları arasında özellikle bu günkü sığırdan çok daha büyük olan yaban sığırı, koyunu, eşeği, geyik ve karacanın yanı sıra ayı, tilki, kurt gibi türler ile çeşitli kuş ve balıkların başta badem, çitlembik olmak üzere çeşitli yemişlerin beslenmede önemli bir yer tutuğu anlaşılır.

    Çatalhöyük kazı buluntularıyla ortaya çıkan duvar betimlemeleri ve heykel özelliği taşımaya başlayan kil ya da taştan yapılma küçük heykelcikler, bilmediğimiz bir sanatın ortaya koyulmasının ötesinde o dönemin soyutlama ve dinsel inançlarını öğrenmemiz açısından da önemli bir katkı sağlamaktadır..

    Çatalhöyük duvarlarında görülen betimlemeler bu sanatın arkasında köklü bir geçmişin olduğunu gösterir. Özellikle av sahnelerinde geyiklere verilen hareket, ayrıntıların mükemmelliği ve bunları yakalamaya çalışan insanların konumu son derece başarılı görsel kompozisyonlar oluşturur.

    Çatalhöyük’te bulunan heykelciklerin her biri ayrı kimliği olan ve durağan bir figürden çok belirli bir hareketi, işi anlatmaya özen gösteren figürlerdir. Bazı insan betimlemelerinde harekete öne çıkmış ve tanımsız bir yüz ifadesi verilmişken özellikle taştan yapılanlarda soyut bir gövdenin üzerinde kişiliği olan
anlamlı bir yüz gösterilir.

    Bazı figürlerin üzerinde dövme ya da boyayla yapıldığı anlaşılan bezemeler, kiminde basit kiminde daha gelişkin giysiler bazılarının da hayvan postuna büründüğü görülür. Orta Anadolu Neolitiğinde olduğu kadar hiçbir tarih öncesi toplulukta bu denli bir çeşitlemeye ve anlatım zenginliğine rastlamak mümkün değildir.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.