Murat'ıma haber salın

00:00 0 Comments

    Sultan Çelebi Mehmet,1420-1421 kış mevsimini Bursa'da geçirdikten sonra ilkbaharda Gelibolu
üzerinden Edirne'ye geldi. Burada tertiplediği bir av sırasında hastalanarak atından düştü. Yanında bulunan yakın adamları padişahı derhal kaldırarak saraya getirdiler.

    Padişahın bu ani rahatsızlığından heyecanlanan askerler onu görmek istediler. Çelebi Mehmet Han zorlukla da olsa devlet büyüklerinin huzuruna çıktı, askere göründü. Sağ oluşu büyük bir sevince yolaçtı.
Sakalları sık, göz rengi siyah, alnı geniş, yüzü güleç Çelebi Mehmet Han düşmanları tarafından bile seviliyordu.

    Rahatsızlandığını duyan Bizans imparatoru Manuel, hemen bir elçi göndererek hatır sordurmak istedi. Tedbirli Sultan, Elçi Leondari Dimitrius'u hemen kabul etmiş; birkaç gündür keyifsiz olduğunu, iyileşince daha uzun görüşebileceklerini bildirmişti. Elçi de, İmparatorun acil şifalar dilediğini arz etti.

    Bu elçinin gelişine fevkalade üzülen Çelebi Sultan, derhal vezirlerini topladı. Baka lalalarım!... dedi.
Allah'ü alem gayrı, bu hastalık bizi sevdiklerimize kavuşturur... Tiz Ekber evladımız Murad'a haber salasız. Acele ile devletimize sahib ola. Askerciklerime dahi söyleyin ki, haklarını helal edeler. Siz dahi, cümle hukukunuzu taleb idesüz...İlla, Murad'ı haber salmakta gevşeklik göstermeyesüz.

    Gerçekten ertesi günü, ruhunu Hakk'a ısmarladı. 1421 Haziran sonları...Amasa'da bulunan Şehzade
Murat kısa zamanda haberdar edildi. Ancak padişahın vefatı, gizli tutuldu. Edirne sarayında tahnit edilen
cesedi, Murat Han'ın hiç olmazsa Bursa'ya geldiği haberi duyuluncaya kadar, askerden ve halktan saklandı.

    Leondari herşeye rağmen öğrendiği haberi, İmparatora ulaştıramadı. Çünkü bütün yollar tutulmuştu. Deniz yoluyla haber İstanbul'a vardığında, Murat Han Osmanlı tahtına geçmiş bulunuyordu. Çelebi Mehmet'in asıl endişesi: Bizans'ın elinde bulunan Düzmece Mustafa Çelebi'nin salıverilmesi idi. O zaman Devleti Aliyye topraklarında yeniden kargaşa çıkacaktı.

    Kendisi hayatta iken, Düzmece'yi bırakmayacağına dair İmparator Manuel yemin etmişti. Ama vefatını öğrenince, hemen bırakacağı muhakkaktı. Çelebi Sultan yalnız hayatta iken değil, vefatından sonra bile Devletinin dirliğini düşünüyordu

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.