Mühürler

00:00 0 Comments

    Hitit uygarlığından günümüze ulaşan belgeler içinde mühürlerin özel bir yeri vardır. Mühürler üzerinde sadece Hitit memurlarının veya herhangi bir unvana sahip olmayan erkek ve kadınların adlarının yazıldığı hiyeroglif işaretleri değil dekoratif malzeme olarak, insan ve hayvan tasvirleri bulunur.

    Bunların Hititlerin ürettiği heykelcikler ve kabartmalar dışında görsel sanat ürünlerinin en güzel ve en fazla sayıdaki örneklerini oluşturur. Ayrıca, Hitit yazılı belgelerinde okuduğumuz birçok dini ritüelin resim olarak anlatımlarını içerirler. Bu sahnelerde metinlerden sadece adlarını bildiğimiz birçok kült eşyasının, mobilyanın giysinin ve çanak çömlek türünün, bazı bitki ve hatta ekmek cinsinin yer alması sayesinde Hitit maddi kültürüne ait bilgilerin bir kısmını da mühürlerden öğreniyoruz.

    Güvenlik garantisi işlevine sahip mühürler yazılı belgeden çok bir kap, bir paket ya da bir mekanın içeriğinin güvenliği anlamına gelir. Bu uygulama, kurşun posta mühürleri ile günümüze kadar sürmüştür. Kil tabletlerin üzerine çivi yazısı ile yazılmış belgelerin mühürlenmesi, bunların üzerine mühür batırılması sonucu, mühür yüzeyine kazınmış işaretlerin ya da bitkisel, geometrik süslemelerin tablet üstüne kabartma olarak aktarılması anlamına gelir.

    Hitit mühürleri çivi yazısı ve hiyeroglif ile yazılıyordu. Ancak çivi yazısı kullanımının sadece kral, kraliçe ve bazı kral ailesi üyelerinin mühürlerine özgü bir ayrıcalık olduğu anlaşılır. Genel olarak memur ve halk mühürlerinde sadece hiyeroglif yazısı yer almaktaydı.

    Unvanlı ve unvansız kişilerin mühürlerinde sadece hiyeroglif kullanılması ve böyle mühürler içeren bullaların tahta tabletlere bağlanmış olması halka açık yerlerdeki anıtlar üzerinde de yalnızca hiyeroglif yazıtların bulunması Hititler döneminde yaygın olan yazı sisteminin uygulandığını ortaya koyar. Çivi yazısı ve Hititçenin resmi yazı ve dil halinde kaldığı görülür.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.