Dor Nizamı

00:00 0 Comments

Örneklerine M.Ö. 7-5. yüzyılda Güney İtalya, Yunanistan, Anadolu ve Sicilya'da rastlanır. Tapınağın döşeme tabanına, genellikle üç basamaklı merdivenle çıkılır. (krepis) Dor nizamında sütunların kaidesi olmadığı için doğrudan döşeme tabanına oturtulmuştur. (stilobat)

    Sütun başlığı yuvarlak bir yastık (ekhinos) ile üzerindeki dört köşe plakadan (abakus) oluşmuştur. Sütun başlıkları birbirine arşitrav dediğimiz düz taş bloklarla bağlanmıştır. Arşitravın üzerinde aralık olarak sıralanmış üç düşey yiv (triglif ) ve üzeri kare kabartmalarla süslü boşluklar (metop) yer alır.

    Tapınağın kısa kenarlarındaki üçgen alınlıklar heykel ve kabartmalarla süslenmiştir. Sütunlar belli bir oran içinde en alttan en üste doğru giderek incelir. Çatının kenarlarında su olukları (sirna) vardır. Dor tapınakları basık ve ağır görünümlüdür. Yapının saçak görevini Frizin üzerinde uzanan korniş üstlenmiştir.

    Çatı, tapınağın iki cephesinde birer alınlık meydana getirecek şekilde meyilli olarak yapılmıştır. Alınlıkların tepe ve köşelerine heykeller yerleştirilmiştir. 5. yüzyılın en güzel Dor tapınağı, içinde heykeltıraş Fidyas’ın yaptığı yüksekliği 12 metreyi bulan Athena heykelinin bulunduğu Atina Akropol’ündeki Parthenon
Tapınağı’dır.

    Korfu Adası’ndaki Artemis Tapınağı ile Assos  Athena Tapınağı Anadolu’da Dor nizamına örnektir.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.