İyon Nizamı

00:00 0 Comments

Anadolu'nun batı ve güney kıyılarında ortaya çıkıp gelişmiştir. İyon nizamının ilk örneklerine M.Ö. 6. yüzyılda rastlanır. En güzel örneği iki Giritli mimar tarafından yapılan Efes ‘teki Artemis Tapınağı’ dır.

    Tapınaklar basamaklı bir zemin üzerinde bulunur. İyon nizamı daha ince ve zariftir. İyon sütunları döşeme düzeyine yerleştirilen kaideler üzerine oturtulmuştur. Gövdeleri ince yivlerle süslüdür. Önden bakıldığında sütun başlıklarının iki yanında volüt adı verilen helezonik iki kıvrımın arasında zarif bezemeler vardır.

    İyon tapınakları Dor nizamındaki tapınaklara göre daha ince ve yüksektir. Arşitrav tek bloktan oluşmuştur.
Dor nizamındakine göre Abaküs daha incedir. Frizin üstünde süslü ikinci bir friz daha bulunur. Efes’teki Artemis Tapınağından başka ülkemizde M.Ö. 5. Yüzyıl ve Helenistik dönemde İyon nizanunda yapılan Priene
(Güllübahçe), Athena Tapınağı, Milet yakınlarında ki Didim-Apollon Tapınağı, Teos (İzmir), Dionysos, Sard Artemis Tapınağı örnek gösterilebilir.

Halikarnassos’taki (Bodrum) Mousoleium ise İyon nizamında inşa edilmiş mezar anıtlardandır. Anıtta çatının üzerinde dört atın çektiği bir arabada Mousollos (Mauzülos) ile eşi Artemisia (Artemizya)’nın heykelleri yer almaktadır.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.