Büyük İskender Seri Katildi

11:10 0 Comments

    Büyük İskender, insanın aklına koyduğu zaman pek çok insanı öldürmesinin kolay olduğunu tarihte ilk kez kanıtlayan insandır.

    Öldürme aile geçmişinde de vardı. Babası II.Philip Yunanlıları öldürmekte yeteneğini göstermişti. Yılanlara tapan annesi Olympia, kocasının öteki karılarından birinin küçük çocuğunu ateşte canlı canlı kızartmıştı. (İskender'in bu kızartmaya çok kızdığı söylenir. Ama sonunda bunu bağışlamış ve kadını çok sevmiştir.


    İskender'in doğuştan katil olup olmadığını söyleyemem. Ama ana babasının çocuğu olduğunu erken yaşlarda göstermiş olması gerekir. Ergenlik çağındayken astronomi öğretmenini öldürdüğü söylenir. Kendisi öldüğü zaman, tarihte o güne kadar en çok insan öldüren adamdı.

    Plutarhos İskender'in ordularının sadece bir tek savaşta 110 bin Persli öldürdüğünü yazar. Plutarhos bunun büyük bir başarı olduğu izlenimi bırakır. Perslilerin de aynı duyguya sahip olup olmadıklarından söz etmemektedir.

    Plutarhos bu ölü sayısını herhalde abartmıştır. Bir uzman bu savaşta İskender'in herhalde 15 bin persli öldürdüğünü tahmin etmektedir. Geçmiş çağlarda yazarlar ölü rakamlarını yükseltme eğilimindeydiler.

    İskender'in bu insan öldürmeden hoşlanıp hoşlanmadığı bilinmemektedir. Ama bu konuda geniş hoşgörü sahibi olduğu anlaşılmaktadır. Kendisini destekleyenler onun insanları açıkça öldürdüğüne işaret ederler. İskender böyleydi işte. Eğer sizi öldürmek istiyorsa, öldürürdü. İçinde hileye hurdaya yer yoktu. Öldürdüklerinin hiçbiri kendini kimin öldürdüğü konusunda bir kuşkuya kapılmamıştır.

    İskender yanlış insanı öldürdüğü zaman çok üzülürdü. Plutarhos, İskender'in bir tartışma sırasında en iyi dostunu öldürdükten sonra tam iki gün hüngür hüngür ağladığını yazmaktadır.

    Plutarhos, İskender'in insanları onlara kimin patron olduğunu göstermek için öldürdüğünü yazmaktadır. Taraftarlarıysa onun sonuçta iyi bir insan olduğunu iddia ederler. Biyografi yazarı Sir William Tarn, İskender'in "savaşı yasaklamak için bir şey yapma" azmiyle fetihlere yöneldiğini yazar. Bir başka araştırmacı W.A. Wright, İskender için şöyle demiştir; "O insanın kardeşliğini büyük bir cesaretle ilan etmiştir." 

    Gordion Düğümü'nü o mu kesmiştir.? Çok kimse Gordion Düğümü'nün ne olduğunu bilmese de, bunu onun kestiğini bilir. Bilim adamları bu konuda görüş ayrılığı içindedirler. Bazıları düğümü çözdüğünü, diğerleri kılıcıyla kestiğini iddia ederler. Bazılarıysa tüm hikayenin saçma olduğunu, Gordion Düğümü diye bir şey olmadığını ve kendisinin de bunu çözmediğini, veya kesmediğini söylerler.

    İskender, dokuz yıl savaş alanlarında kaldıktan sonra bir gün artık fetihten vazgeçti. Hindistan'da bir nehir olan Beas'ı geçmeye hazırlanıyorlardı. İskender, "Haydi gidelim" diye bağırdı. Adamları, "Boş ver!" diye bağırdılar. İşte burada sona erdi. İskender, ordusu olmadan daha fazla fetih yapamazdı.

    Adamları neden daha ileri gitmek istememişlerdi.? Sıla özlemi içinde olmuş olabilirler. Veya yağmurlardan bıkmışlardı. Biyografi yazarı Peter Green, askerlerin sonunda İskender'in dünyanın tümünü fethetmek azminde olduğunu anladıklarını söyler. Ama askerler bunu istemiyorlardı.

    İskender otuz iki yaşında öldü. Bu, kendisi için iyi olmul olsa gerektir. Ordusu yeni fetihler için heyecanını kaybedince artık dünyada uğrunda yaşamaya değer bir şey kalmamıştı. Ancak, nasıl öldüğünü bilen yoktur. Zehirlenmiş olabilir. Veya çok yemekten çatlamıştır. İki günlük bir ziyafetin sonunda ölmüştü çünkü.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.