Bilim adamları da insandır
Bilim adamları da insandır. Bu normal tarih kitaplarında dile getirilmezse de, böyledir. Bu da beni bölümün konusu olan sahtekarlığa getirir.Leibniz, Newton, Kepler, Mendel: Hepsi sahtekarlıklarla suçlanmışlardır ve bu suçu işlemişde olabilirler.
Leibniz'e henüz sağken yöneltilen suçlama başkasının eserini çalmış olmasıydı. Bunu yapıp yapmadığını bilmiyorum ama Londra Royal Society onu suçlu bulmuş ve cezaya carptırmıştır.
Newton'a karşı "bilerek sahtekarlık" suçlaması 1973'te araştırmacı Richard Westfall tarafından yapılmıştır. Newton'un sayıların uzmanca bir titizlikle kullanıldığı ilk bilimsel eser olarak kabul edilen Principia'sında sayıların kullanımı konusundaki bu ayrıntılı çalışmada, Westfall, Newton'un sayıları istenilen sonucu almak için "değiştirdiğini" iddia etmektedir.
Bu Newton için bir oyundu. Bir eleştirmeni şu veya bu sayının diğerleriyle uyumsuz olduğuna dikkat ettiğinde yardımcısına sayılarla oynama zamanı geldiğini söylerdi. Sonra da bu duruma daha iyi uyacak bir sayı aramaya başlarlardı. Newton buna "sayıları onarım" oyunu adını verirdi.
Kepler'in suçu 1990'da Journal Of The History Of Astronomy dergisinde William Zengenler'in elips biçimindeki yörüngeleri hakkındaki kuramın matematik hesaplara dayandığını iddia etmiştir. Donahue, sayıların, kuramı doğrulamak için uydurulduğunu kanıtlamıştır. Kepler'in savunucuları onun bu ününü etkilemeyeceğinden ısrar ettiklerinde Donahue de onlarla aynı fikirde olduğunu söylemiştir.
Genetik, konusundaki öncü çalışmalarıyla ünlü Avusturya'lı biyolog Gregor Mendel, 1936'da Annals Of Scienca'da yayınlanan bir makalede, kendisinin gördüğünü iddia ettiği genetik oranların "örnekleme raslantısından" kaynaklanmayacağı iddia edilmiştir. Ancak yanlışı yapanın Mendel mi, yoksa yardımcılarından biri mi olduğu bilinmemektedir.