Tıp Tarihi

00:00 0 Comments

    Ülkemizde tıbbın yeniden yapılanması 14 Mart 1827'de Tıphane ve ardından Cerrahhane'nin kurulması ile başlatılabilir. Bununla birlikte cerrahinin gelişimi uzunca bir süre için yetersiz kalmıştır. 19. yüzyılın sonlarında Cemil Paşa'nın, daha sonra diğer cerrahların katkıları ile modern cerrahi adına ilk adımlar atılmıştır.

    Bu dönemde tüm cerrahi işlemler genel cerrahlar tarafından yapılmıştır. Aynı dönemde yurtdışında bile az sayıda sinir sistemi cerrahisi ile ilgili eser yayınlanmış olup, nöroşirürjikal girişimler çoğunlukla genel cerrahi ile ilgili eserlerde kitap bölümü olarak yer almıştır. Dr. Orhan Abdi Bey'in Ameliyat-ı Cerrahiye adlı eseri bu alanda yazılmış ilk eserlerden olup, içerdiği nöroşirürji ile ilgili bölümler açısından oldukça ilgi çekicidir.

    Eserde nöroşirürji ile ilgili toplam 21 sayfa bilgi ve 9 resim belirlenmiştir. Orhan Abdi Bey, kitabında sadece belirli bir alana bağlı kalmamış; kranyal kemiklerden, epidural alandaki tümörlere ve vasküler olaylara, fasyal sinirden trigeminal nevraljiye ve en büyük periferik sinir olan siyatik sinirinden, diğer periferik sinirlere ait cerrahi uygulamaları resimlerle açıklamalı olarak tek tek ele alıp yazmıştır.

    Bu hastalıklardaki cerrahi tekniğin yanı sıra kullanılan cerrahi enstrümanları da tanıtması kayda değerdir. Orhan Abdi'nin tek tek bu ameliyatları yapıp yapmadığı tartışılabilir, ancak kanımızca önemli olan, onun bunları yapıp yapmaması değil, bu ameliyatların o günün koşullarında zamanının en ileri bilgi ve tekniklerine göre ders kitabı anlayışıyla geçiştirilmeden, ayrıntılı olarak ele alınmasıdır.

    Bu anlayış, yabancı kitap ve dergilerin sayıca az olduğu bir dönemde ülkemizde cerrahi yaşamımıza katkıda bulunmuştur.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.