Osmanlının Cömertliği

00:00 0 Comments

Meşhur Osmanlı tarihçisi Aşıkpaşazâde, Samsun'un fethiyle ilgili şöyle bir olay nakletmektedir. Sultan Çelebi Mehmet zamanına kadar Müslüman ve Gavur Samsun olmak üzere iki ayrı gruptan oluşmaktaydı. Bu ikisi devamlı surette cenk eder dururlardı.

    Bir gün Sultan Mehmet'e haber geldi ki: Gavur Samsun yanmış yahut ki yıkılmış, ahalisi gemilere binip savuşmuşlar.. Gelişen bu durum üzerine Mehmed Han, Rum beyler beyisine: Varıp Samsun'u teslim ala yazılı bir ferman göndermiş.

    Biçeroğlu Hamza Bey, Ferman sultanımındır diyerek süratle Samsun üzerine yürüdü. Şehrin Cenevizliler elindeki kısmını kolayca zaptetti. Ardından Samsun'un İsfendiyaroğlu elindeki Müslüman kısmına yöneldi. Hamza Bey'in teslim teklifini İsfendiyaroğlu Hızır Bey şiddetle reddetti.

    Padişah gelmeden, kimseyle anlaşmam. İsterseniz cenk edelim, diyerek tavrını ortaya koydu. Hızır Bey'in bu sözleri ve uzun süre direnmesi üzerine Sultan Çelebi Mehmed önce Merzifon'a oradan da Samsun'a geçti.
Padişah'ın gelişi üzerine İsfendiyaroğlu kaleden çıkarak huzura geldi. Büyük bir saygıyla:

    Bütün ülkem, Devletli sultanımındır, diyerek şehrin anahtarlarını teslim eyledi. Şehzade Murad'ın lalası ve Rum beylerbeyisi Biçeroğlu Hamza Bey, dayanamayıp sordu: Be hey İsfendiyaroğlu!.. Bizi uğraştırdın durdun. Sultanımız gelince, savaşa girmeden Hisar'ı teslim ettin. Bunun sebebi nedir?

İsfendiyaroğlu bu sözlere: Bunun iki sebebi vardır. Birincisi; Osmanoğlu Hânedanı, cömertçe veren el'dir. Umulur ki, bizi boş çevirmez. İkincisi: Bizim geçimimiz Gavur Samsun yüzünden idi. Madem ki o, sizin oldu. Bizim de maişetimiz size geçti.

    Artık hisarı teslim etmek vacip oldu. Sultan Çelebi Mehmed bu sözlerden fevkalade memnun kaldı. Hızır Bey'e pek çok ihsanlarda bulunarak hoşnut kıldı,gönlünü ve kalbini kazandı.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.