İstanbul'un Tarihi

00:00 0 Comments

    Byzantium dendi, Yeni Roma dendi, Constantinapol dendi, bu stratejik ada bir yanında Marmara Denizi ve diğer yanında eski adıyla Bosforres Boğazı (Boğaziçi) arasında yer alır. Bu dünyanın iki kıta üzerine kurulu tek kentidir. Bu mükemmel konumu kentin yükselip düşmesi ve tekrar yükselmesi için mükemmel bir konum oluşmuştur.

    Nereye baksanız geçmişle güncel iç içe duruyor. Taksiler 1500 yıllık Bizans'ın eseri Ayasofya'nın yanından hızla geçerken, sevgililer bin yıllık Roma Surlarının dibinde yürüyor ve Turistler neredeyse 400 yıllık Sultan Ahmet Cami'nin fotoğrafını çekiyor. Dünyanın bir çok kentinde olup olan budur. Ama İstanbul'da bu daha başlangıç.

    Zamanın örtüsünü kaldırıyor, günümüz evlerini, kalabalık caddelerini ve modern pazar yerlerini gözardı ediyor. Dünyada hiç bir yerde bulunmayan gizli bir tarihi araştırıyoruz.

    Bu iki yeraltı mezarı yada tünelden bahsetmiyorum, bütün bir kentin üzerinde yürüyoruz, tıpkı istiflenmiş tuğlalar gibi tarihin her katı diğerinin daha altında gömülü. Kent milattan önce 7. yy'da Byzantium adlı küçük küçük bir antik yunan balıkçı köyü olarak kuruldu. 200 yıl sonra köy devasa Roma İmparatorluğuna katıldı ve milattan sonra 330 yılında İmparator Constantin başkentini doğuya taşıdığında Constantinapol adını aldı.

    Sonradan Bizans İmparatorluğu adını alacak olan Doğu Roma İmparatorluğu kurulmuştu. 1000 yıldan uzun süre Bizans burada büyüdü. Sonra 1453'de Constantinapol Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi ve İstanbul oldu. Bundan yaklaşık 500 yıl sonra modern T.C. kuruldu.


   

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.