Dünyanın Yedi Harikası

00:00 0 Comments

Merkezi Paris’te bulunan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Portekiz’in
başkenti Lizbon’da yapılan toplantıda dünyanın yeni yedi harikasını aşağıda belirtildiği gibi ilan
etmiştirler:

1. URDUN’DEKİ PETRA ANTİK KENTİ
    M.Ö. 400-M.S. 106 yıllarına ait kent, Semud Kavmi’ne aittir. Roma savaşçılarının işgaline kadar varlığını sürdüren kent gülkurusu renkli kayalara oyulmuş, muhteşem yapılarıyla dikkat çeker.

2. ÇİN SEDDİ
    M.Ö. 9 bin yıllarına ait setin uzunluğu 10 bin km’den fazladır. Ming Hanedanı Döneminde set, tuğla, toprak ve taş dolu çuvallardan inşa edilmiştir. Görkemli kuleleri, dik merdivenleri, dalga şeklindeki duvarları ile varlığını sürdürmektedir.

3. BREZİLYA'DAKİ KURTARICI İSA HEYKELİ
    Yapımı beş yıl süren heykel 38 m yüksekliğindedir. Brezilyalı Heito da Silva Costa tarafından tasarlanan heykel Fransız heykeltıraş Paul Londowski tarafından yapılmıştır.

4. PERU'DAKİ MACHU PİCCHU ANTİK KENTİ
    İnka İmparatoru Pachacutek tarafından inşa ettirilmiştir. And Dağlarında “Eski Tepe” denilen yerde kurulan şehir, çiçek hastalığının yayılması ile terk edilmiştir.

5. MEKSİKA'DAKİ CHİCHEN İTZAPİRAMİDİ (M.Ö. 800)
    Maya Medeniyetine ait en büyük tapınaktır. Tapınak dokuz katlı olup her bir yönde de 91 basamaklı merdivenleri bulunmaktadır.

6. İTALYA’DAKİ ROMA COLOSSEUM’U (70-80 yılları)
    Yapımına imparator Vestanianus Döneminde başlanmış Titus Döneminde bitirilmiştir. Dört katlı yapının 80 giriş kapısı ve 55 bin seyirci kapasitesi vardır.

7. HİNDİSTAN'DAKİ TACMAHAL ANITI (1632-1653)
    Moğol imparatoru şah Cihan'ın karısı Mümtaz Mahal anısına yaptırdığı mezar anıttır. İnce mermer işçiliği, değerli taşların da yer aldığı bir çok süslemesi ile dikkat çeken bir eserdir.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.