Şehvet Düşkünü Neron

    Neron'dan nefret etmekte haklısınız. Neden derseniz: bayağı, zalim, açgözlü, bencil, şehvet düşkünü ve cahildi. Diğer bir deyişle, biraz daha kötü olan tipik bir imparatordu.

    Ama kötülüğüne rağmen, tümden de kötü değildi. Doğru annesini öldürmüştü. Ama hakkını vermek gerek, babasını öldürmemiştir. Evet, ilk karısını öldürmüştür. Ama bildiğim kadarıyla yattığı kadınların tümünü öldürmüş değildir. Bir tapınak bakiresinin ırzına geçmiştir. Ama diğer beşine parmağını bile dokudurmamıştır.


    Ayrıca şarkı söyleyip dans etmeye bayılırdı. İmparatorluğunun en büyük olayı Roma'da bir hafta süren yangındı. Bu pek çok imparator için sıkıntılı olabilirse de, Neron'un kemanı vardı ve buda çalmak için iyi bir zamandı; nasıl olsa kimse Roma İmparatoru'nun kovayı kaptığı gibi yangın söndürmeye koşmasını bekleyemezdi, değil mi?

    Bütün bunların inanılmaz gibi geldiğini biliyorum, ama Neron'un kötü olması aptal olduğu anlamına gelmez. Gerçekte Roma yanarken keman çalmalıştır. Kemanı bile yoktu. Sadece bir liri vardı.

    Yangının çıkmasıyla da bir ilgisi yoktu. Yangın başladığında oradan elli mil uzaktaydı.
    Kriz sırasında iyi davranışlarda bulunduğu da kayda geçmiştir. Evsiz barksız kalanlar için barınaklar kurmuş, buğdayın fiyatını düşürmüş, Taşra eyaletinden Roma'ya gıda maddesi getirtmiştir.

    Bir iki yanlış yapmamış değildir kuşkusuz. Büyük bir imar hamlesi başlatmış, bunu bitirememiş ve büyük paralar harcamıştır. İnsanların kendisini suçlamalarına son vermek için yangını Hristiyanların çıkardığını söylemiştir. Siz eğer Neron olsaydınızve kafanız onun gibi çalışsaydı, sizde aynen onun yaptıklarını yapardınız.

    Neron'un herkes tarafından sevilmediği de doğru değildir. Tarihçilere göre Neron öldüğünde halk mezarına çiçekler atmıştır. Ama insanlar her zaman diktatörlerin mezarlarını çiçeğe boğmuşlardır. Bu dünyada aptal insan çoktur. Bazı Ruslar Stalin'e bazı Almanlar Hitler'e bağlıdırlar. O nedenle çiçek hikayesine fazla önem vermek gerekmez sanırım. Bence Romalıların çoğu Neron'un öldüğüne sevinmişlerdi.

Hocanı Değerlendir

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.